UVOD

Sem Gaj Kolšek učenec 9.r. OŠ bratov Letonja. Danes vam bom predstavil moje delo v okviru raziskovalne naloge, s katero bom predstavil naravne in kulturne znamenitosti naše občine. Na tak način, da jih bodo tako mlajši kot starejši raje obiskali.

 

Za to me je navdušil moj obisk pred nekaj leti, pri bratu v Nemčiji, ko sem z njim iskal zaklade z uporabo GPS sprejemnika. Uporabljala sva spletno stran Geocaching – (Geolov).

Najprej nekdo skrije »zaklad«, na primer škatlo s poljubno vsebino, in na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo z natančnimi zemljepisnimi koordinatami. Turisti, geolovci na spletni strani www.geocaching.com poiščemo koordinate določenega zaklada, ki je v bližini ali nas kakorkoli zanima. Odpravimo se v naravo in iščemo. Včasih je to preprosto, včasih pa tudi zelo težko. Ko najdemo zaklad, se vpišemo v priložen dnevnik in na spletno stran. Naš cilj je najti čim več zakladov.

Na omenjeni spletni strani sem ugotovil, da sta v Šmartnem ob Paki postavljena dva zaklada. Odločil sem se, da bom v naši okolici postavil še več zakladov. Šmartno z okolico ima veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih po mojem Šmarčani ne poznajo dovolj. Tako bom z raziskovalno nalogo v njihovo bližino postavil zaklade. Zastavil sem si cilj, privabiti mlade in starejše, da vzamejo svoje pametne telefone, tablice ali katerokoli drugo napravo z navigacijskim sistemom in se sprehodijo do Šmarških zakladov ter jih tako spoznajo. Na spletu bom postavil stran, kjer si bodo prebrali še opise, zgodovino in ostale njihove zanimivosti. Ker je Geolov razširjen po celem svetu, sem prepričan, da bom tako v naš kraj privabil tudi kakšnega obiskovalca več.

Za najmlajše, ki še nimajo telefonov in navigacijskih naprav ali pa jih ne znajo brati, bom izdelal pot, ki bo vodila do najbližjih kulturnih znamenitosti v bližini šole. Po poti jih bo vodil škrat Pakec in jih s pomočjo zgodbice in z opazovalnimi nalogami peljal na potovanje v preteklost.

 

Moja raziskovalna naloga bo končana do konca zime, zato vas vabim, da vzamete takrat pot pod noge tudi vi in poiščete kakšen šmarški zakladi in mogoče izveste kaj novega o znamenitostih v njegovi bližini.